Een ❤️ voor autisme

Als de wind goed staat, ruikt heel Herentals naar chocolade, dat is al jaren zo.
Al heel lang bepaalt het koekjesfabriek zo mee de sfeer (en de geur) van de stad.

Maar al een hele tijd is er in hartje Herentals nog een tweede chocoladefabriekje actief.
In de Collegestraat, in de vroegere gebouwen van bakkerij Coopmans, heeft vzw TWERK zijn ateliers. De nu nog aftandse gevel verbergt een heel speciale plek, voor heel speciale mensen.

Klein en fijn.

TWERK is het kleinste maatwerkbedrijf van Vlaanderen en werd opgericht in 1992. Het doel van TWERK is heel simpel: mensen gelukkig maken, met werk en met chocolade. In maatwerkbedrijven krijgen mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt de kansen om hun talenten te ontwikkelen. En TWERK richt zich naar een heel specifieke doelgroep: mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Ondertussen werken er 30 mensen met ASS in de Collegestraat, ondersteund door een team van 9 begeleiders. Ze produceren en verpakken er de beste fairtrade chocolade, voornamelijk als personeels- en relatiegeschenk voor bedrijven, overheden en andere organisaties. 

Een jubileumjaar.

In 2022 vierde TWERK zijn 30jarige bestaan, en op die 30 jaar is er enorm veel gebeurd. TWERK groeide uit van een heel kleine sociale werkplaats naar een volwaardig maatwerkbedrijf. Tegelijk bleef TWERK uniek: je kan het bedrijf helemaal niet vergelijken met een (semi-) industrieel maatwerkbedrijf, en zeker ook niet met andere chocolatiers. 

Het zijn de mensen die TWERK uniek maken: bijzondere talenten, die ondanks (of misschien dankzij?) hun plaats op het autismespectrum met heel veel liefde en precisie op een ambachtelijke manier de heerlijkste chocolade maken en verpakken. Ook op andere manieren doen ze TWERK draaien, door mee te helpen bij productontwikkeling, administratie, ICT en transport. 

Hùn verhaal.

Door naar TWERK te komen, ontdekken en ontplooien mensen met ASS hun talenten, krijgen ze een goede job en een eerlijk loon. En bovenal: het onbetaalbare gevoel dat ze deel uitmaken van deze samenleving en er zelfs een bijdrage aan leveren die ertoe doet. Jaarlijks proeven meer dan 144.000 mensen de TWERKchocolade. Er worden dus heel veel mensen wat gelukkiger dankzij TWERK.

Het is natuurlijk heel moeilijk om de hele geschiedenis en sfeer van helemaal te capteren, dus dat gaan we niet proberen. Op deze pagina zetten we gewoon even de spots op de collega’s van TWERK, en belichten we hun cv én hun talenten. Bovendien geven enkele interviews heel mooi weer waar TWERK voor staat, en waar TWERK voor gaat. 

Sjef en zijn collega's aan TWERK

Sjef is het boegbeeld van steentjebij.
Wil je meer over hem weten? Lees dan zeker het interview met zijn mama Petri.

Over Sjef valt heel veel te vertellen, net zoals over al zijn andere collega’s op TWERK.

Over TWERK zelf geraken we trouwens moeilijk uitgepraat. Wist je bijvoorbeeld dat we het kleinste maatwerkbedrijf van Vlaanderen zijn? Of dat we volledig Fairtrade gecertificeerd zijn, wat heel uniek is voor zo’n kleine onderneming? Of dat we zo duurzaam en ecologisch mogelijk produceren? Of …? Alle mogelijke uitleg vind je op de officiële website van TWERK.

Maar TWERK is veel meer dan een chocoladefabriek. We zijn ook een talentenfabriek, waar alle medewerkers erkend en gewaardeerd worden in hun bijzondere kwaliteiten. Dat bewijzen Sjef en zijn collega’s op deze pagina.

In oktober 2017 werd Sjef trouwens voor 3 minuten beroemd. Het VRT-programma Iedereen Beroemd maakte bovenstaande reportage, waarin Sjef de hoofdrol speelde. Op 5 jaar tijd is er wel wat veranderd. Maar de hartelijkheid – van Sjef én van TWERK – is dezelfde gebleven.

Meet the team

Sjef (28 jaar) heeft 2 passies: steentjes, en TWERK. Hij is er al meer dan 10 jaar actief en leerde er alle kneepjes van het chocoladeambacht. Bovendien helpt hij het team ook nog bij het opmaken van de dagplanning. Een kerel met veel talenten!

Birte (25 jaar) is vaak heel bezorgd. Om haar collega’s, en om haar dochtertje dat ze alleen opvoedt. Birte kan zichzelf en haar omgeving heel goed analyseren. Over haar autisme heeft ze zelfs een boek geschreven, dat ze ook helemaal zelf uitgegeven heeft. Een sterke dame, quoi?

Gregory (51 jaar) is een van de anciens op TWERK en werd hij samen met 4 andere collega’s bekroond als Laureaat van de Arbeid. Hij werkt bijzonder vlot en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In zijn vrije tijd is hij zelfs een enthousiaste turner én gepassioneerde treinkenner.

Julie (25 jaar) is ergotherapeute én atelierverantwoordelijke op TWERK. Ze is bijzonder behulpzaam en zit nooit verlegen om een uitgesproken mening. Precies daarom geeft ze duidelijke instructies en zorgt ze voor een veilige structuur in de drukke werkomgeving. Een straffe madam, met maar 1 zwakte: FC De Kampioenen.

Bas (27 jaar) is een frequente filosofische fitnesser die je zelfs op twitter kan vinden. Op korte tijd maakte hij zich alle kneepjes van het chocoladeambacht eigen op TWERK. En onderschat zijn geheugen niet: hij kent zo’n 177 afleveringen van FC De Kampioenen uit het hoofd. Nog 96 te gaan, dus.

PETRI ’s vrienden - en dat zijn er veel - noemen haar “Pietje”, een vaak voorkomend figuurtje op TWERK… Petri is de mama van Sjef. Gaandeweg zag ze hoe haar lieve maar soms onbegrepen zoon zijn talenten ontwikkelde, en uitgroeide tot een allround chocolatier. Daarom zal ze als vrijwilliger helpen waar het kan.

Joris (46 jaar) is heel zachtaardig en tegelijk bijzonder scherp in keiharde materie. Hij maakt en beheert alle websites van TWERK, is een crack in code en data, maakt analyses van de voedingswaarden en ingrediënten van de chocolade, ontwerpt nieuwe doosjes, … Joris draagt heel veel -digitale- steentjes bij op TWERK.

Ayeha (53 jaar) is afkomstig van Bruhhe en werkte daar al in een chocoladefabriek. In Herentals is ze thuisgekomen op TWERK. Ze is niet alleen een van onze sympathiekste chocolatiers, ze pakt ook razendsnel en vingervlug al onze producten in. Ze fleurt het atelier op, en haar bloemetjesparfum vermengt zich met de chocoladegeuren.

Stephan (40 jaar) begon op TWERK in volle coronaperiode, en dat was spannend. Hij leerde heel snel chocolade maken, maar kan en doet veel meer: doosjes monteren, inpakken, helpen bij de logistiek. Als volleerd chauffeur zit hij ook geregeld achter het stuur van onze elektrische bestelwagen. In zijn vrije tijd ruimt hij als vrijwilliger zwerfvuil op. Want hij houdt van de natuur. En van olifanten.

Naomi (29 jaar) werkt nog maar pas op TWERK maar doet er het zonnetje schijnen. Met een brede smile draait ze mee op onze administratie. Ze is ordelijk, rustig en bijzonder gemotiveerd. Naomi leert dagelijks bij en is niet vervaard van een nieuwe uitdaging. Zo begint ze nu de kneepjes van onze boekhouding, en zelfs onze marketing- en mailingcampagnes helemaal onder de knie te krijgen.

Wouter (34 jaar) begon op TWERK in 2012 in de boekhouding. Dankzij zijn fotografisch geheugen hadden we haast geen boekhoudsoftware nodig. Na 10 jaar op ons kantoor begint Wouter – spannend! – aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Hij begon in september zijn studies accountancy. Net toen we hem begonnen te missen, kregen we een seintje. Hij behaalt niet alleen fantastische punten, maar helpt ons nu ook als vrijwilliger met onze cijfers. 

Tascha (24 jaar) is nog jong, maar ook bijzonder vlot van tong, nieuwsgierig en vooral: behulpzaam en zorgzaam. Ze leert nu zo’n jaar de stiel op TWERK en kan heel veel taken aan: chocolade gieten, verpakking monteren, en inpakken als de beste. Behalve voor TWERK (en voor onze heerlijke chocolade) klopt haar hart voor haar bomma en haar naaktkatten. Jawel.

Evelien (39 jaar) is vliegensvlug en heel secuur in al wat ze doet. Of ze nu chocolade verpakt, het atelier poetst, of een babbeltje met je slaat: haar bezige-bij-percentage is van recordhoogte. We zijn dus heel blij dat zij de verantwoordelijkheid neemt over de hygiene in onze ateliers; de voedselinspectie mag op twee oren slapen! Ze is onze eigen Misses Proper.

Sven (47 jaar) is de brok energie van TWERK. Je geeft het hem misschien niet aan, maar onze grote beer is heel attent voor mensen die hij graag heeft. Door zijn vingervlugheid en zijn ruimtelijk doorzicht is hij de ster van onze verpakkingsafdeling. Hij werkt onze doosjes nog sneller af dan zijn Rubik’s cubes, waarvan hij de meest exotische exemplaren in huis haalt. Ook hij is een van onze 5 Laureaten van de Arbeid.

Voor Oda moet de Dikke Van Dale zijn definitie van “gepensioneerde” aanpassen. Als vrijwilliger staat ze altijd klaar voor TWERK en tijdens drukke periodes voert ze een équipe van veel vriendinnen aan, die mee de werkdruk van onze vaste inpakkers verlagen. Ze is even onvermoeibaar als sociaal geëngageerd, niet alleen voor ons, maar voor heel veel andere mensen en verenigingen.

Trouwens.

Er zijn natuurlijk nog veel meer talenten op TWERK. We maakten de laatste jaren een enorme groei door.
Op dit ogenblik geven we werk aan maar liefst 35 mensen met autisme. 

Ze vinden op TWERK allemaal waardering, structuur en goesting in hun werk en in hun leven. We blijven dus groeien, en jij kan ons daar nog verder bij helpen.

TWERK aan TWOORD

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van TWERK tekende auteur Thijs Delrue een aantal markante verhalen van een aantal markante personen op. 

Lees ze allemaal!